Rola polityki pieniężnej w regulacji stopy inflacji.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest pomiÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na domenie wina. Wina posiadajÄ… do tego niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one prostolinijnym efektem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za pomocÄ… przedsiÄ™wziÄ™cia enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… niemaÅ‚o mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, by wyeliminować tÄ… zawartość metylowÄ…, choć w takiej iloÅ›ci nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Portfolio
2. Wejdź
3. Czytaj dalej
4. Jak to zrobić
5. Sprawdź teraz